söndag 3 april 2011

MED ÖGA FÖR HISTORIA: Demokrati då och nu del 3: Ung man sätter världen ...

MED ÖGA FÖR HISTORIA: Demokrati då och nu del 3: Ung man sätter världen ...: "Den 28:e juni 1914 mördades kronprinsen av Österike-Ungern och världen skulle aldrig bli sig lik Plötsligt stod bilen bara där. Helt ovänt..."

1 kommentar:

  1. 2 april 2011
    Som du skriver har politiken många infallsvinklar. Jag ser mig själv inte som någon teoretiker eller akademiker utan måste hitta skeenden i tiden nu eller då för att förstå sammanhangen. När du skriver om att demokratin försvagas så känns det som att tappa fotfästet. Är demokrati det bästa? Det är en fråga som ligger nära frågan om integration är det bästa.
    ”Det är lätt att se historien som en linjär utveckling från då till nu, men mycket hade kunnat vara annorlunda”, skriver du och så kanske det är men för mig är all utveckling cirkulär. Allt går igen. Som exempel skulle man kunna ta projektet EU. Hur många försök till allianser i Europa har historien inte sett och alla har misslyckats. Varför tror man att det pågående projektet ska lyckas? Varför lär man inte av historien i stället.
    Det kapitlet jag nu är inne på i boken om mormor ska handla om soldathustrun Karolina som är gift med min morfars kusin. Jag har sedan hittat på att hon har slagit sig loss och läst tre månader på folkhögskola och sedan två år till småskollärarinna och lever nu i ett s k stockholmsäktenskap med Arvid som gått in i partiet och blir mycket aktiv där. Karolina ska få träffa Helene Ugland som jag skrivit om och vara med och bilda socialdemokratiska kvinnoklubben i Göteborg. Har många klipp från Ny Tid i början på 1900-talet om detta.

    SvaraRadera