lördag 26 mars 2011

MED ÖGA FÖR HISTORIA: Ulla, kvinnorna och jag

MED ÖGA FÖR HISTORIA: Ulla, kvinnorna och jag: "Tillbringar mycket tid på arkivet just nu. Det är ganska ensamt. Bara jag och gulnade dokument från en annan tid. Men häromdagen träffade ja..."

2 kommentarer:

  1. Hej! Jag blev alldeles rörd när jag läste din blogg om vårt möte. Jag brukar säga när någon frågar vad jag samlar på, att jag samlar på möten och vårt möte var ett MÖTE värt att spara på. Det var så fantastiskt att få berätta för någon som lyssnade. Dessutom var det som grädde på moset efter ”fyndet” på stadsarkivet. Jag var euforisk redan efter det och sedan spädde du på ytterligare. En inspirationskälla till att fortsätta att blanda fakta och fiktion.
    Nämnde jag för dig att jag brukar dansa på fredagar? Det är vanlig pardans mitt på dagen och därför för människor som inte arbetar. Det är av naturliga skäl fler damer än herrar men de herrar som är där är ytterst dansanta och försöker vara rättvisa så alla damer får dansa. Jag sitter bland vänner som jag känner, inte utanför dansen utan just bara där och vi sitter runt bord och samtalar mellan danserna. Dans är bra motion för kropp och själ och inte minst för hormonerna. En av herrarna som jag berättade för om mitt skrivprojekt bad att få läsa ett kapitel. Det var i höstas och sedan bad han att få nästa och nästa. Jag mejlar dem till honom och han kommenterar genom mejl. Ibland konstruktiv kritik men också beröm. Genom vad jag berättat om mormor så vet han också en del om mig och jag berättade också om vilket ”flyt” jag hade på stadsarkivet i Göteborg och om mötet med dig. Men jag vet inget om dig, dristade jag mig att fråga honom. Har alltid trott att han nog var lärare innan han blev pensionär. Men nej, han var bokförläggare!!! Det verkar som jag är inne i en period då allt ramlar på plats. Han log när han förstod vad jag tänkte. Tänk om det blir en bok på riktigt.
    Snacka om inspiration!
    När jag försökte skriva ut ”Ulla, kvinnorna och jag” så trilskades skrivaren och skrev ut 29 sidor av ”Öga för historia”, vilket visade sig vara en god idé för du hade skrivit mycket intressant och användbart utifrån vad du behöver för din uppsats. Du nämnde också Pompeji och då kan jag säga att jag faktiskt tillsammans med Hatte Furuhagen har gjort fyra teve- program för barn om Pompeji. Det var 1979 till minnet av att det var1900 år sedan vulkanutbrottet. Hatte Furuhagen har ju doktorerat på italiensk antik historia.
    Såg också på ett ställe att du diskuterar invandrarpolitik, vilket jag tycker är inressant. När det sägs att vi misslyckats med integrering ställer jag mig frågan: Integrering till vad då? Det finns ingen mångkultur däremot finns det många kulturer och det ska vi vara rädda om. Vad är då en kultur? Mitt svar är att kultur är något som skiljer människor åt eller binder dem samman. Då menar jag språk, levnadsvanor, religion och liknande. Inom varje land finns det många kulturer som hip-hop, rockmusik, och mycket annat som också är gränsöverskridande. Så vad ska invandrarna integreras i eller till?
    Beträffande Axel Dahlström som du nämnde i vårt samtal så blandade jag ihop honom med Axel Danielsson som jag skriver om i uppsatsen om Helene Ugland.
    Jag har skrivit många uppsatser under de många år jag efter pensioneringen läste på högskolan i Falun. Bl a läste jag 20 poäng i filmmanusskrivande. Mitt examensarbete där blev ett manus till en kortfilm. Den heter ”Anna Albertinas sanning” och handlar om ett dygn hos min mormor år 1816 då hon bestämde sig för att begära skilsmässa och skickade in en stämning på Johan Sanfrid. Tyvärr ingen film men väl ett manus där jag tryckt ihop många handelser som i verkligheten hände under en längre tid och som jag ska berätta om i boken om mormor.
    Tiden räcker inte till för längre utläggningar och det blir en bra övergång till att göra ett sammandrag av detta mejl i min blogg som jag inte skrivit i på länge.
    Hej från ulla! Vi hörs mellan raderna.

    SvaraRadera
  2. Kul att du hittade till min blogg. Fantastiskt det där med att han som läst din bok var förläggare. Du verkar onekligen vara en driven skribent. Det vore häftigt om boken blev publicerad. Var det 1816 din mormor skiljde sig? Jag trodde det var 1916. Jag tyckte det lät spännande det där med att hon skiljde sig året efter det blev möjligt enligt lagen. Det säger mycket om vilken betydelse politik kan ha för den enskilda människan och hennes livssituation.

    Vi hörs. Du vet var jag finns.

    SvaraRadera